چگونه گواهینامه ایزو بگیریم؟
ایزو
چرا ایزو اهمیت دارد؟
سازمان بین المللی استاندارد سازی در زمینه های مختلف، هزاران استاندارد را پایه گذاری کرده است ؛ و این استانداردها مورد تایید همه ی اعضا قرار گرفته اند.
شرکتی که با توجه به صنف و محصولاتش، از گواهینامه ایزو استفاده کند و علامت های ایزو را بر روی محصولات خود داشته باشد، به این معنی است که این شرکت تمامی استاندارد ها و تعهدات خود به مشتری و جامعه را اثبات کرده و محصولات با کیفیت تری نسبت به بقیه ی شرکت های هم صنف خود، به مردم عرضه کرده است.
شرکت های واقع در کشور های عضو در این سازمان می دانند که ایزو در پیشرفت ایزو چیست؟
ISO مخفف عبارت The International Organization for Standardizationاست که ترجمه آن سازمان بینالمللی استانداردسازی است.
سازمان ایزو که در ژنو سوئیس قرار دارد، با دولت ها در سراسر جهان ارتباط قوی ای دارد. کار این سازمان بررسی تمامی استانداردهای صنعتی و تجاری جهانی است و هدفش هماهنگ سازی این استاندارد ها است. در واقع این سازمان غیر دولتی با توجه به قوانین حاکم بر هر کشور، به منظور هم سو کردن همه فرآیند ها و آسان سازی تولید و مصرف، تلاش می کند.
سازمان بین المللی ایزو دارای اعضای اصلی، اعضای فرعی و بخشی اعضای جانبی هستند و امروزه حدود 164 کشور در این سازمان عضو هستند، من جمله ایران که یکی از اعضای اصلی محسوب می شود.
صنعت و اقتصاد نقشی مهمی دارد و باعث افزایش کیفیت محصولات و رضایت بیشتر خودشان ( تولید کنندگان ) و همچنین مصرف کنندگان می شود چرا که مشتریان با دیدن نشان های استاندارد بین المللی بر روی محصولات این شرکت ها به کیفیت و تعهد این شرکت ها واقف می شوند. پس شرکت ها در تلاش هستند که گواهینامه ی ایزو را بگیرند. اما چگونه...؟
گواهینامه
ISO
شرکت ها با توجه به صنف خود باید از گواهینامه های ایزو استفاده کنند چرا که گواهینامه های ایزو انواع مختلفی دارند.
هر کدام از علامت های استاندارد در واقع بیانگر یک کد است.
مثلا : ایزو9001
اشاره این مدل استاندارد به مدیریت کیفیت در یک شرکت است.
یا مثلا :
Haccp
نشان دهنده کیفیت و سلامت مواد غذایی تولیدی یک شرکت است و... که بعضی از این کد های استاندارد عمومی است مثل مورد اول، و بعضی اختصاصی است مثل مورد دوم که مختص به تولید کنندگان مواد غذایی است. به همین منظور است که گفته می شود که باتوجه به صنف و شرکت باید این نوع گواهی نامه و کد ها تعیین شوند
.
ایزو
گواهینامه های ایزو متفاوت هستند.
از جمله آن ها می توان به :
- گواهینامه شرکتهای خدماتی
- گواهینامه کارخانه های تولیدی
- گواهینامه صنایع غذایی
- گواهینامه هتل ها
- گواهینامه صنعت نفت و گاز
- گواهینامه صنایع کامپیوتری
- گواهینامه صنعت خودرو
- و... اشاره کرد.
چگونه گواهینامه ایزو بگیریم؟
راه دریافت ISO با توجه به موضوع گواهینامه ی درخواستی متفاوت است ولی بصورت کلی یک سری ملزومات دارد که عبارتند از :
1) هر استاندارد ایزو دارای چند بند اصلی و هر بند اصلی دارای چندین بند فرعی می باشد. چنانچه شرکتی قصد دریافت ایزوداشته باشد باید در مرحله ی اول تمامی این بند ها را رعایت کند. (البته گاهی اوقات با توجه به نظر کارشناس ممکن است چندین بند به علت کاربرد نداشتن در فعالیت یک شرکت از دایره ی بند های ملزوم حذف شوند.)
معمولا برای اینکه الزامات ایزو عیناً انجام شود، از مشاورین و کارشناسان متخصص استفاده می شود، چرا که باید اجرای این بند ها قابل شهود باشد.
2) حال که این استاندارد ها در شرکت رعایت شده و کارکنان شرکت نیز متوجه این امر شده اند، نیاز است که هدف های شرکت و فرآیند های مورد نیاز شرکت و چشم انداز های شرکت و... مورد بررسی قرار بگیرد و اقدامات اصلاحی هم مد نظر گرفته شود. در کنار این آموزش ها نیاز به طراحی مدیریت بهتر برای الزامات و تعیین کردن مسئول در هر بخش این سیستم است. پس از این مراحل نیاز به تایید کارشناسان یکی از سازمان های صادر کننده ایزو نیز هست.
3) حال شرکت آماده ی ممیزی و بررسی نهایی است. در این مرحله نیاز به صدور گواهینامه از یک مرجع معتبر یا به اصطلاح CB است.
پس از گرفتن این گواهینامه باید دقت داشت که معمولا اعتبار این گواهی ها سه سال است و در حین این سه سال و بعد از این سه سال، به منظور مطمئن شدن در جهت اجرای الزامات ایزو، شرکت ها بار ها بررسی و چک می شوند و اصلاحیات می گیرند.
در صورتی که شرکتی با رعایت ملزومات استاندارد موفق به گرفتن گواهینامه ایزو نشد، حسابرس مراحل را دوباره چک می کند و شرکت را راهنمایی میکند تا در مسیر درست قرار بگیرد.
ایزو
صفحه ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
دیدگاهها